40% rechters heeft betaalde bijbaan

DATA VAN DE DAG - In Nederland heeft de helft van de leden van de rechterlijke macht een of meerdere betaalde nevenfuncties. Bijna 40% van alle rechters heeft een betaalde bijbaan. Mannelijke leden van de rechterlijke macht hebben twee keer zoveel nevenfuncties als vrouwelijke leden. Gemiddeld heeft men 2,3 nevenfuncties.

vrijdag 7 augustus 2015 | rechtsstaat, dvdd

leden van de rechterlijke macht zijn al enige tijd verplicht hun nevenfuncties te registreren. De registratie is inmiddels redelijk compleet. Maar de site waar alle gegevens gepubliceerd worden is niet makkelijk in het gebruik. Gelukkig heeft Open State recent de hele site met een programmaatje omgezet in bruikbare data.

Hier het gemiddelde aantal nevenfuncties. Daarbij gekeken naar alle nevenfuncties en de betaalde nevenfuncties. Tevens uitgesplitst naar geslacht.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is opvallend. Zowel betaald als totaal hebben mannen twee keer zo vaak een nevenfunctie als vrouwen. In de rechterlijke macht is op dit moment ongeveer 55% man en 45% vrouw. Overigens is van 20% van de functies niet bekend of deze tegen betaling wordt uitgevoerd. Hier schiet de registratie nog tekort.

Met een gemiddelde van boven de 2 is het voorspelbaar dat er rechters zijn met veel meer functies. Hier een overzicht van de verdeling naar het aantal betaalde nevenfuncties. neven2_475

Gemiddeld heeft de helft van de rechters een betaalde nevenfunctie. Ruim 2% heeft 6 of meer betaalde nevenfuncties. We hebben ook gekeken naar wat voor een betaalde nevenfuncties dit zijn. Een zeer groot deel van de nevenfuncties bestaat uit werk voor uitgeverijen (Kluwer bijvoorbeeld), opleidingsinstituten en andere overheidsinstanties.

Onderaan een verdeling van alle nevenfuncties naar voorkomen.

De persoon met de meeste nevenfuncties is dhr. prof.mr. F. Sonneveldt, raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof 's-Hertogenbosch. Hij heeft er maar liefst 30. Bij de onbetaalde nevenfuncties zit heel veel bestuurswerk voor verenigingen. Er zit ook nogal wat verschil tussen de verschillende functies binnen de rechterlijke macht, qua bijbaantjes. neven3_475

We hebben hier alleen gekeken naar de functies met 90 of meer mensen die het uitoefenen. Let op, sommige mensen hebben twee functies, vaak bij meerdere rechtbanken. Er zijn ook verschillen per instantie en regio: neven4_475

Er moesten diverse handmatige correcties op de verzamelde data uitgevoerd worden. Met name doordat een aantal personen meerdere keren in de resultaten zat. Met verrassend effect. Neem bijvoorbeeld mw. mr. F.A. Te Water Mulder. Ze heeft bij Rechtbank Oost-Brabant geen nevenfuncties. Maar ze zit ook bij de Hoge Raad, en dan blijken er wel 3 nevenfuncties te zijn.

Met dank aan Open State voor het scrapen en Datagraver voor het bewerken van de data.

Publicaties:
Weblog Sargasso
Nieuwsblad De Stand

0123456789101112131415+
Totaal30.522.714.710.35.84.83.02.31.21.10.90.60.70.50.30.7

Ook interessant om te lezen

Aantal leraren in Nederland

DATA VAN DE DAG - Vandaag is het de internationale dag van de leerkracht. Maar hoeveel zijn daar nou van? Voor de verandering konden we daarvoor niet bij het CBS terecht. Maar toch cijfers gevonden.

vrijdag 7 augustus 2015 | rechtsstaat, dvdd

Einde stijging klantcontacten Juridisch Loket

DATA VAN DE DAG - Het Juridisch Loket, voorheen Bureau Rechtshulp, had acht jaar op rij te maken met een toenemend aantal klantcontacten. Van 2013 op 2014 nam het voor het eerst weer af.

Het aantal bezoekers van hun website groeide echter stevig door.

vrijdag 7 augustus 2015 | rechtsstaat, dvdd