Duur periodes voorzitterschap Tweede Kamer

DATA VAN DE DAG - Morgen kiest de Tweede Kamer tussentijds een nieuwe voorzitter omdat Anouchka van Miltenburg december vorig jaar besloot te stoppen na 1173 dagen. We vroegen ons af hoe lang de voorzitters in het verleden die functie bezetten.

dinsdag 12 januari 2016 | DVDD, 2ekamer, Politiek

Opvallend is dat maar liefst drie voorzitters tijdens hun voorzitterschap zijn overleden, waaronder de langstzittende mr. Kortenhorst.

Het blijkt dat we dat op twee manieren kunnen beschouwen. Allereerst hebben we gekeken naar de losse periodes waarin een persoon voorzitter was. In bovenstaande grafiek het verloop vanaf 1901.

Daarbij blijkt dat er twee voorzitters waren die twee lossen periodes op die plek hebben gezeten. Respectievelijk Mr. Ruijs de Beerenbrouck en mr. van Schaik. Bij die laatste is nog iets bijzonders aan de hand. Zijn tweede periode werd namelijk onderbroken door de 2e Wereldoorlog. Hoewel het parlement toen niet ontbonden werd, waren er geen vergaderingen na 10 mei 1945 tot ze op 2 augustus 1945 weer bij elkaar kwamen.

In de onderstaande grafiek staat de totale duur van het voorzitterschap per persoon op volgorde. Mr. Kortenhorst heeft het langst de voorzittershamer vastgehouden, ruim 13 jaar. Ook als gekeken wordt naar de voorzitters van de Tweede Kamer in de 19e eeuw.

Gemiddelde zittingsduur was ruim 5 jaar.

Opvallend is dat maar liefst drie voorzitters tijdens hun voorzitterschap zijn overleden, waaronder de langstzittende mr. Kortenhorst.

Data van Parlement.com.

Ook interessant om te lezen

Tweede Kamer voorzitter Van Miltenburg laat zich vaker vervangen dan haar voorgangers

AANVRAAG DATA - Op verzoek De Stand uitgezocht hoe vaak de huidige Tweede Kamervoorzitter vergaderingen voorzit. Scrape op alle verslagen plenaire vergaderingen Tweede Kamer.

ARTIKEL - Alle aandacht voor Anouchka van Miltenburg doet anders vermoeden, maar het is echt zo: de Tweede Kamer-voorzitter is opvallend vaak afwezig. Voor bijna de helft van de vergaderingen laat Van Miltenburg zich vervangen.

dinsdag 12 januari 2016 | DVDD, 2ekamer, Politiek