Het Nederlandse managementnetwerk

AANVRAAG DATA - Voor Sargasso hebben we het netwerk van bedrijven en managers aan een netwerkanalyse onderworpen. Uit ruim 16.000 records over de loopbanen van managers hebben we twee overzichtelijke netwerken gehaald. Hieronder de tekst van hun publicatie.

dinsdag 20 oktober 2015 | aanvraag, economie, bedrijven

Drieënveertig van de vijftig grote Nederlandse ondernemingen delen bestuurders. Acht van die bestuurders hebben ieder bij drie organisaties een positie. Het grootste deel gaat om commissarissen.

Bij Managementscope.nl hebben ze een overzicht van welke manager bij welke bedrijven actief is en was. Deze lijst is gecombineerd met de top 500 grootste bedrijven van Elsevier van vorig jaar. De selectie van de 50 grootste bedrijven geeft een duidelijk beeld van de verwevenheid op bestuursniveau (zie bovenste grafiek).

De dikte van de lijn tussen bedrijven is een indicatie van het aantal gedeelde bestuurders. Wanneer dit er meer dan 1 is, staat het aantal bij de lijn.
De omvang van de bol van een bedrijf correspondeert met het totaal aantal gedeelde bestuurders.

Slechts zeven van de 50 bedrijven delen geen bestuurder met een ander bedrijf uit de top50.
Een interactieve versie van bovenstaande grafiek is hier te vinden.

In het top50 netwerk zitten 75 bestuurders met een rol bij meerdere bedrijven. Daarvan zijn er zestien vrouw. Wanneer alle personen in dit netwerk gesorteerd worden op aantal dubbelrollen, komen er acht bestuurders uit met drie rollen (zie onderstaande grafiek).

Het hebben van meerdere commissariaten is een bekend verschijnsel. Maar ook een voorzitter van een raad van bestuur kan daarnaast ook commissaris elders zijn. Zoals bijvoorbeeld Gerrit Zalm die bij zowel ABN AMRO zit als Shell.

Noot:
Python ingezet voor ophalen data. MS Excel gebruikt voor schonen en draaitabellen. Gephi gebruikt voor netwerkanalyse. Gexf-JS Web Viewer (Gephi Marketplace) gebruikt voor interactieve presentatie.

Ook interessant om te lezen

Netwerkvisualisatie Sociaal Domein

De gemeente Krimpenerwaard wilde als fusiegemeente een netwerkvisualisatie van bestaande samenwerkingen tussen organisaties in het sociaal domein. De visualisatie moest een basis bieden voor een beleidsmatige discussie met de sector over versterking van het samenwerkingsnetwerk. Dit lukte meer dan verwacht.

dinsdag 20 oktober 2015 | aanvraag, economie, bedrijven

Update ontwikkeling salarissen directeuren Goede Doelen

DATA AANVRAAG - De beloning van directeuren van Goede Doelen verhit regelmatig de gemoederen. De ontwikkeling van die salarissen blijft de laatste zeven jaar echter min of meer gelijke tred houden met de inflatie. Dit blijkt uit de update van het onderzoek naar de beloning bij 30 grote Goede Doelen in Nederland.

dinsdag 20 oktober 2015 | aanvraag, economie, bedrijven