Hoe vaak valt er neerslag?

DATA AANVRAAG - Na alweer een paar verregende dagen kwam de vraag tot ons of er nu vaker neerslag viel dan gemiddeld. Eenvoudige vraag, eenvoudig antwoord: ja.

maandag 15 februari 2016 | aanvraag, Weer, Klimaat

In het lopende decennium viel er vaker neerslag dan de decennia tussen 1951 en 2010

Allereerst is natuurlijk de vraag wat "vaker" is. Wij zijn uitgegaan van hoeveel tijd van de dag er meetbare neerslag valt. Gelukkig houdt de KNMI bij in blokjes van 6 minuten of dit het geval is. Daarmee kunnen we dus bepalen welk deel van een tijdsperiode er sprake was van neerslag. Wat overigens niets zegt over de hoeveelheid.

We hebben de gegevens van het KNMI voor De Bilt genomen vanaf 1951. Als we dat beschouwen per decennium dan is inderdaad de constatering dat het gemiddeld genomen vaker neerslag valt tegenwoordig. Zie bovenstaande grafiek.

Als we het op jaarbasis bekijken springt 2016 er natuurlijk nu nog extreem uit. Maar daar vallen natuurlijk nog geen conclusies uit te trekken tot het jaar over is.

Wat echter niet bleek uit de data was of de periodes met neerslag langer werden. We bekeken dit op 5 en 10-daags niveau, maar konden geen trend ontwaren.

Ook interessant om te lezen

Verloop temperatuurrecords De Bilt

DATA VAN DE DAG - Het einde van 2015 viel op door de warme decembermaand. Maar hoeveel dagrecords werden er eigenlijk gebroken in 2015 en hoe verhoudt zich dat tot het verleden.

maandag 15 februari 2016 | aanvraag, Weer, Klimaat