Hoeveel dieselauto's zijn mogelijk geraakt door Dieselgate?

DATA VAN DE DAG - Eerst was het Volkswagen, nu zijn het meerdere merken waar de meetwaarden niet klopten. We hebben daarom een overzicht gemaakt van alle personenauto's met Diesel in Nederland die van bouwjaar 2009 of later zijn. Dat zijn er maar liefst 727.000.

vrijdag 25 september 2015 | dvdd, auto, milieu, actualiteit, opendata

Er rijden 727.000 Diesels op de Nederlandse weg die nu ineens verdacht zijn

Tot gisteren was er alleen sprake van dat de auto's van de Volkswagengroep middels software de metingen had gesaboteerd. Met de uitbreiding naar merken als Opel, wordt de schaal van het schandaal groter.

We hebben zowel een overzicht van alle merken met een Diesel, alsmede een overzicht van de Diesels van merken die nu expliciet genoemd worden. Skoda en Seat zijn van het Volkswagen-concern en bevatten meestal dezelfde motoren als de normale Volkswagens.

Cijfers zijn gebasseerd op de open data van RDW.

Noot:
De data van RDW bevat geen publieke informatie over de exacte type motor. De categorie "Diesel" is dan ook waarschijnlijk groter dan de groep waar daadwerkelijk iets mee aan de hand is. Het is dus een bovengrens.

Ook interessant om te lezen

Luchtvervuiling Europa 1973-2013

DATA VAN DE DAG - Begin jaren zeventig is met in Europa gestart de luchtverontreiniging te meten. In de loop der jaren werd het aantal meetstations steeds verder uitgebreid. Alle gegevens zijn tegenwoordig open data. Daarmee kunnen we een overzicht presenteren van de ontwikkeling van de laatste veertig jaar.

vrijdag 25 september 2015 | dvdd, auto, milieu, actualiteit, opendata

Aantal Volkswagens met Dieselmotor op de Nederlandse weg

DATA VAN DE DAG - In Amerika is geconstateerd dat Volkswagen speciale software had ingebouwd in haar auto's met een Dieselmotor om de test voor de gek te houden. Zo leek de auto schoner dan hij in werkelijkheid was.

Dit schijnt op te gaan voor de modellen vanaf 2009 en dan in het bijzonder de TDi's. We hebben de database van RDW (open data!) erbij gepakt om te zien hoeveel diesels van Volkswagen er in Nederland rondrijden die hieraan voldoen.

vrijdag 25 september 2015 | dvdd, auto, milieu, actualiteit, opendata