Netwerk verwijzingen (precedenten) strafrechtelijke uitspraken

AANVRAAG DATA - Afgelopen week lieten we zien wat de afgelopen jaren de rechterlijke uitspraken waren waar het meest naar verwezen werd. Maar al die verwijzingen kunnen ook op een andere manier bekeken worden. Met een netwerkanalyse komen er clusters van samenhangende uitspraken tevoorschijn.

maandag 7 maart 2016 | aanvraag, Rechtsstaat, netwerk, opendata

Er zitten duidelijk clusters tussen de 3.000 uitspraken met 5.000 verwijzingen

Om de netwerkanalyse een beetje overzichtelijk te houden, is er voor gekozen alleen de uitspraken uit strafrecht te nemen.
In rechtspraak.nl hebben we ruim 3.000 uitspraken gevonden die een bruikbare verwijzing bevatten. Samen hebben ze ruim 5.000 verwijzingen.
We hebben daarbij ook gekeken of de uitspraken waar naar verwezen wordt ook zelf weer verwijzingen hebben, die hebben we dan ook weer meegenomen, zover die ook online aanwezig zijn.

Die gegevens hebben we in Gephi gestopt. En dan komt een netwerk tevoorschijn (zie rechtsonder voor overzicht) waar duidelijk groepen van aan elkaar gerelateerde uitspraken zichtbaar zijn. In de interactieve versie kunt u door op de knopen te klikken de netwerkjes zichtbaar maken. Dan verschijnt ook links een menu met alle in- en uitgaande verwijzingen. Linksboven kunt op het uitspraaknummer klikken om de uitspraak zelf te openen.

De grootte van de bollen hangt af van hoeveel andere uitspraken er naar verwijzen. De belangrijkste kunt u er dus makkelijk uit halen. Maar het is dan vervolgens weer interessant om te zien of die dan weer van anderen afhankelijk zijn.

De bollen aan de buitenkant hebben over het algemeen maar 1 verwijzing.

Om de kaart overzichtelijker te maken kan je linksonder op het oranje knopje drukken en de verbindingen onzichtbaar maken.

Overigens zegt het feit dat verwezen wordt niets over het daadwerkelijk gebruik van de verwijzing in het komen tot een uitspraak.

De top 5 van uitspraken waar het meest naar verwezen wordt:

Uitspraak Aantal verwijzingen
ECLI:NL:GHDHA:2015:1082 99
ECLI:NL:HR:2014:3474 63
ECLI:NL:RBDHA:2015:14365 51
ECLI:NL:RBAMS:2014:5312 49
ECLI:NL:RBAMS:2015:5712 36

Hieronder nog een afbeelding van hoe het netwerk er uit zou zien als we niet alleen strafrecht hadden genomen maar de hele set van 33.000 uitspraken en 55.000 verwijzingen.

Noot:
Op rechtspraak.nl worden op dit moment nog maar 10 tot 20% van de uitspraken die jaarlijks gedaan worden online gezet. Dat geeft dus een beperking op het trekken van conclusies uit analyses. De selectie kan van grote invloed zijn immers.

Ook interessant om te lezen

Netwerkvisualisatie Sociaal Domein

De gemeente Krimpenerwaard wilde als fusiegemeente een netwerkvisualisatie van bestaande samenwerkingen tussen organisaties in het sociaal domein. De visualisatie moest een basis bieden voor een beleidsmatige discussie met de sector over versterking van het samenwerkingsnetwerk. Dit lukte meer dan verwacht.

maandag 7 maart 2016 | aanvraag, Rechtsstaat, netwerk, opendata

40% rechters heeft betaalde bijbaan

DATA VAN DE DAG - In Nederland heeft de helft van de leden van de rechterlijke macht een of meerdere betaalde nevenfuncties. Bijna 40% van alle rechters heeft een betaalde bijbaan. Mannelijke leden van de rechterlijke macht hebben twee keer zoveel nevenfuncties als vrouwelijke leden. Gemiddeld heeft men 2,3 nevenfuncties.

maandag 7 maart 2016 | aanvraag, Rechtsstaat, netwerk, opendata