Netwerkanalyse bedrijfsbestuurders Nederland 2017

Uit een netwerkanalyse van meer dan 1000 actieve bedrijfsbestuurders in Nederland komen een paar opvallende namen naar voren. Tevens blijkt dat in de top van de netwerkers relatief veel vrouwen zitten.

maandag 7 mei 2018 | netwerk, bedrijven, Economie

Van de top 25 in het bestuursnetwerk is een kwart vrouw

We hebben van meer dan 1.000 actieve bedrijfsbestuurders (CEO's, CFO's, commissarissen, bestuursvoorzitters, etc..) vanuit diverse bronnen bepaald wat hun huidige en vroegere functies waren. Naast functies binnen bedrijven hebben we ook gekeken naar functies binnen goede doelen of non-profit organisaties. Denk hierbij aan universiteiten en bijvoorbeeld iets als het bestuur van het Concertgebouw in Amsterdam.

Vervolgens hebben we op basis van de tijdslijnen bepaald of die bestuurders andere bestuurders nu of in het verleden ontmoet zouden kunnen hebben. Daarbij hebben we voor de netwerkanalyse aan de huidige functies (eind 2017) meer gewicht gegeven voor de relatie dan aan vroegere mogelijke connecties. Hoe verder terug, hoe lager het gewicht.

Hiermee hebben we ruim 18.000 relaties gevonden (edges in de netwerkwereld). Vervolgens hebben we met deze gegevens een aantal analyses gedaan in Gephi. Daar komt onder andere de onderstaande top 25 naar voren. Deze is vooral tot stand gekomen door te kijken naar de Eigenvector Centrality. Maar bij twee mensen gaf hun hoge score als Hub de doorslag.

 1. Pauline van der Meer Mohr
 2. Petri Hofsté
 3. Jeroen Drost
 4. Ron Teerlink
 5. Petra van Hoeken
 6. Jeroen van der Veer
 7. Joop Wijn
 8. Geraldine Leegwater
 9. Wietze Reehoorn
 10. Tom de Swaan
 11. Bernadette Langius
 12. Frans Cremers
 13. Bert Ferwerda
 14. Peter Wakkie
 15. Arjen Soederhuizen
 16. Jan Maarten de Jong
 17. Piero Overmars
 18. Johan van Hall
 19. Paulus de Wilt
 20. Carin Gorter
 21. Janet Stuijt
 22. Maurice Oostendorp
 23. Floris Deckers
 24. Sarah Anne Cecil Russell
 25. Marcel Jongmans

Opvallend is dat in de top 25 maar liefst 8 vrouwen staan. Dat ligt fors hoger dan de laatst bekende cijfers voor raden van bestuur en commissarissen. Onderaan vindt u een afbeelding waarin het onderlinge netwerk van de top 25 staat. Hoe dikker de lijnen, hoe recenter de verbinding.
Van mensen zoals Jeroen vd Veer was te verwachten dat ze een prominente rol in het netwerk zouden spelen. Maar een stevig aantal mensen uit de top25 zullen voor velen een verrassing zijn, daar hoor je zelden over in de (zakelijke) media.

We hebben ook nog gekeken naar de clustering van de bestuurders. In bovenstaande afbeelding zijn de clusters met verschillende kleuren weergegeven. Daardoor wordt bijvoorbeeld het netwerk uit de financiële sector goed zichtbaar (roze), maar ook de cluster rondom Shell (groen).
Er zijn dan ook wat kleine clusters naar voren gekomen zoals die rondom DAF, linksboven aan de rand in het donkerblauw.

Verder viel ons op dat een aantal clusters juist via voetbalclubs of de KNVB verbindingen kenden.


Voor ons heeft dit experiment opnieuw duidelijk gemaakt dat netwerk analyse een zeer bruikbaar instrument is om verborgen verbanden en het relatieve belang van bepaalde "spelers" in het netwerk goed zichtbaar te maken.

Noot:
Data afkomstig van oa. Linkedin en Managementscope. NB: als in onze analyse een relatie gevonden is tussen twee personen, wil dat nog niet zeggen dat die twee personen elkaar ook kennen. Laat staan dat deze personen (nog) een actieve relatie hebben (elkaar regelmatig spreken of tegenkomen). De analyse is dus gebaseerd op waarschijnlijkheid, niet op de werkelijkheid.

Ook interessant om te lezen

Netwerkvisualisatie Sociaal Domein

De gemeente Krimpenerwaard wilde als fusiegemeente een netwerkvisualisatie van bestaande samenwerkingen tussen organisaties in het sociaal domein. De visualisatie moest een basis bieden voor een beleidsmatige discussie met de sector over versterking van het samenwerkingsnetwerk. Dit lukte meer dan verwacht.

maandag 7 mei 2018 | netwerk, bedrijven, Economie

Het Nederlandse managementnetwerk

AANVRAAG DATA - Voor Sargasso hebben we het netwerk van bedrijven en managers aan een netwerkanalyse onderworpen. Uit ruim 16.000 records over de loopbanen van managers hebben we twee overzichtelijke netwerken gehaald. Hieronder de tekst van hun publicatie.

maandag 7 mei 2018 | netwerk, bedrijven, Economie