Netwerkanalyse Gelehesjes op Twitter

Voor weblog Sargasso hebben we data verzameld en een netwerkanalyse uitgevoerd van twitteraars actief op het onderwerp Gelehesjes. Deze analyse liet een duidelijke actieve kern zien en tevens de beperkte spreiding over groepen op Twitter.

dinsdag 8 januari 2019 | netwerk, social

De werkzaamheden bestonden uit twee stukken. Als eerste werden over de periode van een week met Python via de Twitter API tweets verzameld waarin Gelehesjes als tag of woord zaten.

Vervolgens zijn middels Python alle verzamelde tweets geanalyseerd op verwijzingen naar andere tweeps. Op deze wijze werden de relaties tussen de verschillende tweeps en de sterkte van de verbinding in kaart gebracht.

De uitkomst hiervan is vervolgens middels Gephi nader geanalyseerd. Met onder andere het Forced Atlas 2 algoritme werd goed zichtbaar wie centraal stonden in het netwerk en wie als versterker actief waren.
Tevens werd op die manier snel duidelijk dat er ook sprake was van een aantal zeer actieve bots op dit onderwerp.

Doorlooptijd was 8 dagen. Het aantal besteedde uren 10 (inclusief afronden visualisaties).

Ook interessant om te lezen

Netwerkvisualisatie Sociaal Domein

De gemeente Krimpenerwaard wilde als fusiegemeente een netwerkvisualisatie van bestaande samenwerkingen tussen organisaties in het sociaal domein. De visualisatie moest een basis bieden voor een beleidsmatige discussie met de sector over versterking van het samenwerkingsnetwerk. Dit lukte meer dan verwacht.

dinsdag 8 januari 2019 | netwerk, social