RODEO: inzending Stuiveling Open Data Award 2016

Om het gebruik van Open Data in het bijzonder en transparantie in het algemeen te bevorderen wordt dit jaar de Stuiveling Open Data Award uitgereikt. We hebben samen met anderen onze RODEO toepassing ingezonden.

donderdag 24 november 2016 | netwerk, Rechtsstaat, opendata

Met Machine Learning worden gerelateerde begrippen gevonden

Samen met Joost Gerritsen (Legal Beetle, jurist) en André Vermeij (Kenedict, netwerk analist) hebben we op basis van open data van Rechtspraak.nl een toepassing gebouwd waarmee de meest relevante uitspraken op het vlak van privacy interactief onderzocht kunnen worden.

U kunt RODEO (Recht, Open Data En Ontdekking) zelf uitproberen. Probeer bijvoorbeeld te zoeken op Xs4all en selecteer dan uitspraak ECLI:NL:PHR:2015:729. Als u met de muis er overheen gaat ziet u allerlei extra informatie. Doorscrollen naar de gevonden wetsartikelen levert daar dan gelijk weer informatie over.
U kunt ook filteren (trechter naast zoekvak) en de zaken verslepen om een andere ordening te krijgen. Daarna kunt u exporteren.

Voor de toepassing wordt naast data uit Rechtspraak.nl ook gebruik gemaakt van data van het Europese Hof en de open data van het Nederlandse wetboek.

Onderstaand schema laat zien hoe de data verzameld en geselecteerd wordt. Daarbij wordt ook nog gebruik gemaakt van machine learning om gerelateerde begrippen te vinden.

Voor de inzending hebben we ook nog een filmpje van 1 minuut gemaakt:

Ook interessant om te lezen

Afwijking zorgkosten per gemeente 2011-2016

Op basis van open data van Vektis hebben we een analyse gemaakt van de zorgkosten per gemeente ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Daar komen een paar opmerkelijke afwijkingen uit. Maar het roept ook de vraag op of deze benadering correct is.

donderdag 24 november 2016 | netwerk, Rechtsstaat, opendata