Slachtoffers van moord en doodslag

DATA VAN DE DAG - Beroepscrimineel Lucas Boom werd afgelopen dinsdag op klaarlichte dag in Zaandam geliquideerd. Aanleiding voor Datagraver om het aantal moorden en doodslagen voor je in kaart te brengen.

vrijdag 12 juni 2015 | Moord, Doodslag, Criminaliteit, dvdd

In 2014 werden er in ieder geval twintig mensen geliquideerd; een relatief hoog aantal doordat Amsterdam te maken had met een onderwereldoorlog tussen drugscriminelen. Toch kwam het totaal aantal slachtoffers van moord en doodslag tot ‘slechts’ 120, het laagste aantal in de afgelopen decennia.

In de jaren negentig vielen er nog ieder jaar meer dan 200 slachtoffers. Een belangrijke oorzaak van deze daling lijkt de vergrijzing te zijn; bejaarden plegen nu eenmaal minder misdrijven dan jongere mensen.

Data gebruikt bij:
De Stand

Ook interessant om te lezen

Zelfdodingen 1950-2015

DATA VAN DE DAG - Het aantal zelfdoding steeg naar een nieuw hoogtepunt in Nederland in 2015. Tenminste, in absolute aantallen. Relatief gezien halen we de piek van de jaren tachtig nog niet.

vrijdag 12 juni 2015 | Moord, Doodslag, Criminaliteit, dvdd

Aantal vliegincidenten en dodelijke slachtoffers vliegrampen

DATA VAN DE DAG - Een vliegtuig van Malaysia Airlines dat spoorloos verdwijnt, de MH17 die uit de lucht geschoten wordt en een piloot die met opzet een vliegtuig laat neerstorten. Is vliegen eigenlijk nog wel zo veilig? Datagraver laat de cijfers spreken. Zo is er in de afgelopen tien jaar een daling van het aantal dodelijke slachtoffers te zien.

Het gaat hierbij niet alleen om dodelijke ongelukken, maar ook het aantal doden door kapingen of ander geweld is gedaald. Sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2001 zijn er zelfs jaren geweest waarin geen enkel dodelijk slachtoffer door criminele activiteiten te betreuren was.

vrijdag 12 juni 2015 | Moord, Doodslag, Criminaliteit, dvdd