Tweede Kamer voorzitter Van Miltenburg laat zich vaker vervangen dan haar voorgangers

AANVRAAG DATA - Op verzoek De Stand uitgezocht hoe vaak de huidige Tweede Kamervoorzitter vergaderingen voorzit. Scrape op alle verslagen plenaire vergaderingen Tweede Kamer.

ARTIKEL - Alle aandacht voor Anouchka van Miltenburg doet anders vermoeden, maar het is echt zo: de Tweede Kamer-voorzitter is opvallend vaak afwezig. Voor bijna de helft van de vergaderingen laat Van Miltenburg zich vervangen.

donderdag 16 april 2015 | Politiek, 2ekamer, VanMiltenburg, aanvraag, opendata

Van Miltenburg zit net iets meer dan de helft (55 procent) van de vergaderingen voor

Datagraver zocht uit hoe vaak eerdere Kamervoorzitters in hun voorzittersstoel zaten. Uit de Handelingen haalde hij wie de afgelopen jaren genoemd werd als voorzitter bij elke plenaire vergadering. Daaruit blijkt dat van alle Kamervoorzitters sinds 1995 de huidige voorzitter zich het vaakst laat vervangen door andere leden van de Tweede Kamer.

Gerdi Verbeet (PvdA) en Frans Weisglas (VVD) zaten beiden 68 procent van de vergaderingen in hun periodes voor. Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) deed 77 procent van de vergaderingen zelf en Piet Bukman (CDA) 73 procent. Wim Deetman (CDA) zat 77 procent van zijn vergaderingen voor (al hebben we hier alleen gegevens over zijn laatste 194 vergaderingen als voorzitter).

Sinds haar verkiezing in september 2012 zat Van Miltenburg 160 vergaderingen voor en ze liet zich 130 keer vervangen. Het vaakst werd haar afwezigheid opgevangen door Martin Bosma (36 keer) en Khadija Arib (40 keer). Arib is daarmee op weg om Frans Weisglas in te halen; Weisglas leidde als vervanger van Van Nieuwenhoven 59 van de 400 vergaderingen.

De Tweede Kamer houdt plenaire vergaderingen op dinsdag, woensdag en donderdag. Op maandag zijn er alleen commissievergaderingen. Wanneer de Kamervoorzitter niet zelf voorzit, betekent dat niet dat hij of zij niet aan het werk is. De voorzitter heeft een representatieve functie en ontvangt bijvoorbeeld buitenlandse gasten van de Tweede Kamer. Van Miltenburg staat in de Handelingen dan ook vaak genoteerd als wel aanwezig, ook op dagen dat ze zich laat vervangen. Het is niet zo dat ze voor langere aaneengesloten periodes afwezig was.

Van Miltenburgs afwezigheid is opmerkelijk gezien de gemiddelde opkomst van de Tweede Kamer als geheel. Die is namelijk hoger dan ooit.

Data gebruikt voor:
De Stand
De Volkskrant

Noot:
Alleen gemeten is wie de voorzitter was bij opening van de vergadering. Bij lange vergaderingen wordt er soms gewisseld.

Ook interessant om te lezen