Verloop aantal leden politieke partijen

DATA VAN DE DAG - Jaarlijks publiceert het DNPP een overzicht van het aantal leden van iedere politieke partij in Nederland. Op basis van die publicaties hebben we deze langjarige overzichten gemaakt.

dinsdag 9 februari 2016 | DVDD, Politiek

In het afgelopen jaar daalde het aantal leden van ruim 295.000 naar bijna 286.000

In het afgelopen jaar daalde het aantal leden van ruim 295.000 naar bijna 286.000. De traditionele partijen verloren het meest. Een paar nieuwe partijen kregen er juist leden bij.

In bovenstaand overzicht het verloop door de jaren van alle partijen.

Het aantal leden in verhouding tot het aantal kiesgerechtigden heet ook wel de politieke participatiegraad. Met de komst van ledenloze partijen zoals de PVV is de waarde van deze indicator wat minder geworden. Maar in onderstaande grafiek hebben we dat in kaart gebracht. De donkere balken staan voor de verkiezingsjaren.

Ook interessant om te lezen

Duur periodes voorzitterschap Tweede Kamer

DATA VAN DE DAG - Morgen kiest de Tweede Kamer tussentijds een nieuwe voorzitter omdat Anouchka van Miltenburg december vorig jaar besloot te stoppen na 1173 dagen. We vroegen ons af hoe lang de voorzitters in het verleden die functie bezetten.

dinsdag 9 februari 2016 | DVDD, Politiek

Tweede Kamer voorzitter Van Miltenburg laat zich vaker vervangen dan haar voorgangers

AANVRAAG DATA - Op verzoek De Stand uitgezocht hoe vaak de huidige Tweede Kamervoorzitter vergaderingen voorzit. Scrape op alle verslagen plenaire vergaderingen Tweede Kamer.

ARTIKEL - Alle aandacht voor Anouchka van Miltenburg doet anders vermoeden, maar het is echt zo: de Tweede Kamer-voorzitter is opvallend vaak afwezig. Voor bijna de helft van de vergaderingen laat Van Miltenburg zich vervangen.

dinsdag 9 februari 2016 | DVDD, Politiek